Facebook dhe Instagram mund të mbyllen në Europë.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Punonjësit në Evropë aktualisht janë duke hartuar legjislacion të ri që do të diktojë se si të dhënat e përdoruesve të qytetarëve të BE-së do të transferohen përtej Atlantikut.

Kompania Meta ka njoftuar se shërbimet e Facebook dhe Instagram në Evropë mund të duhet të mbyllen nëse nuk mund të përpunohen, ruhen dhe transferohen të dhëna nga përdoruesit evropianë në serverët me bazë në SHBA. Një numër i mediave cituan dosjet e saj vjetore me Komisionin e Letrave me Vlerë dhe Shkëmbim të SHBA në raportimin e zhvillimit. Kompania shtoi se kjo “do të ndikojë materialisht dhe negativisht në biznesin tonë, gjendjen financiare dhe rezultatet e mëtejshme”.

“Meta nuk mund të shantazhojë BE-në që të heqë dorë nga standardet e saj të mbrojtjes së të dhënave,” tha ligjvënësi evropian Axel Voss përmes Twitter, duke shtuar se “largimi nga BE do të ishte humbja e tyre”.  Kompania Meta përdor aktualishr një marrëveshje paraprake mes BE dhe SHBA të quajtur “Privacy Shield”, e cila ka hyrë në fuqi që në vitin 2020.

Ndërkohë dy vendet më të fuqishme në Europë, Gjermania dhe Franca thanë se nuk janë të shqetësuar nga këto paralajmërime.

“Pasi më vodhën llogarinë, kam jetuar pa Facebook dhe Twitter për katër vite dhe jeta ka qenë fantastike,” tha ministri gjerman i Ekonomisë, Robert Habeck në një konferencë për shtyp me ministrin francez të Financave, Bruno le Maire.

“Mund të konfirmoj se jeta pa Facebook është shumë më e mirë dhe se do jetonim shumë mirë pa të,” tha ministri francezë.

  • https://cp1.sednastream.com/proxy/radiosol/stream
  • Radio SOL